Satul Donici

27.02.2014 by Vanessa No Comment

Casa – Muzeu Donici este amplasată în satul Donici, raionul Orhei.

casamuyeu donici

Complexul muzeistic cuprinde parcul de pe lîngă casă, o capelă de familie şi izvorul „Stanca”, care a fost cîndva amenajat de părinţii lui Alexandru Donici, Bustul lui Alexandru Donici care a fost amplasat în curtea conacului în anul 1969. Casa – muzeu fost fondată în anul 1976 pe moşia familiei Donici care în perioada sovietică a fost folosită ca şcoală. Casa-muzeu este alcatuita din 4 camere.Doua din ele, Casa Mare si cabinetul de lucru al scriitorului sunt amenajate cu obiecte caracteristice pentru secolul al XIX-lea, mobilier în stil egiptean, atunci la modă, covoare moldoveneşti, parchet, Altele doua sunt sali de expozitie care prezinta viata si activitatea marelui fabulist(documente, poze, articole, traduceri ).
Biserica “Adormirea Maicii Domnului” se află în apropierea muzeului.

biserica donici

Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, este o copie, doar că la o scară mai mică, a uneia dintre catedralele importante ale Sankt-Peterburgului. Arhitectura frumoasei biserici aparţine lui Francesco Bartolomeo Rastrelli (arhitect ruso-italian de origine franceză). A fost construită de părinţii scriitorului – Dimitrie şi Elena. Alături de sfântul lăcaş este clopotniţa cu cavoul familiei Donici. Aici au fost înmormântaţi – părinţii, fratele Andrei şi soţia acestuia Anastasia, precum şi feciorul lor Nicu.Chiar în apropierea bisericii putem vedea un indicator din lemn care, deși are o inscripție deja greu lizibilă, arată drumul spre Casa-muzeu Donici.
Izvorul „Stanca”
Aici se păstrează şi astăzi în bună stare vechiul sistem de colectare şi filtrare a apei de la 12 izvoare. Izvoarele erau captate cu ajutorul unui apeduct de argilă roşie arsă, protejat cu cărămidă. . Acest izvor a alimentat şi alimentează şi în prezent cu apă rece şi curată conacul boieresc, iazul din curte, dar şi mai multe familii din sat 37. Izvorul  constituie în sine un ansamblu de arhitectură, recent restaurat. Izvorul propriu zis, cu elementele lui de captare şi filtrare, sunt protejate sub acoperişul unei construcţii solide unde accesul este interzis publicului larg, tocmai pentru a-l proteja contra unor intervenţii nedorite. Accesul la apa de izvor, care este evacuată pe o conductă amplasată pe o latură a clădirii, se face coborînd cîteva scări, ajungînd pe un platou bine pietruit.

donici

 

 

 

 

About Author

Vanessa
  •  
Tags:

Leave a Comment

Feel free to leave us a comment. Just simply enter the form below and click Submit.